O-Ringen 5-dagars leverte igjen. Neste år står Åre for tur!

Postet av Raumar Orientering den 5. Aug 2022

Årets O-ringen ble arrangert i terrengene rundt Uppsala by med 2 etapper vest for byen og 3 etapper i bydelen Sävja, 5 km sør-øst for sentrum med den beryktede Lunsen-skogen som konkurranseterreng. Atmosfæren og stemningen var, som den alltid er i 5-dagars, meget god med 15-16.000 glade og spente o-løpere. Kommentatoren Per Forsbergs sin røst fylte arenaen med statusrapporter ute i løypa til, ikke bare fra eliten, men også fra mange av de yngre klassene. Da været i tillegg, stort sett spilte på lag ble hele opplevelsen svært god. I det hele tatt – O-ringen 5-dagars leverte varene igjen. Dette ferieløpet bør alle o-løpere få med seg.

Løpet flytter seg videre til Åre i 2023 og til Smålandskusten, Oskarshamn i 2024.


Innløpet dag 4 og 5 viser noen av de 22.300 løperne samt ca. 15.000 som i tillegg var innom løpene hver dag. Klubbene sitter tett i tett rundt innløpet og i områdene rundt.

 

For å komme til Raumars flagg gikk veien sikksakk igjennom mange andre flagg. Samlingsplassen huset over 1000 klubber og lag fra 41 ulike nasjoner og mange av de yngre løperne finner nye venner fra andre klubber og land.

Alle har felles siste post, men køen av løpere deler seg i ikke mindre enn 9 innløp til mål. Derfor er det også 9 forskjellige start plasser.


‘Det finns inga som inte har sprungit bort sig i Lunsen’

Undertegnede bodde selv i Sävja fra 95-99 og Lunsen terrenget ble besøkt flere ganger for å ta tur-poster. Etter at turpostene var tatt ble kun stiene brukt videre, for terrenget var svært diffust. Ekvidistansen var 2,5 meter og nesten ingen høydekurver, med høy vegetasjon og stort sett likt terreng hele veien. I en samtale med lederen i IF Thor fra Uppsala kom det en klar kommentar: ‘Det finns inga som inte har sprungit bort sig i Lunsen’.

Karttegneren hadde derfor gjort en fantastisk jobb inn mot løpene. Kartet vi fikk i startøyeblikket hadde fanget opp alle de detaljene det gamle kartet ikke hadde. Alle små, nakne koller var tegnet gule, bushete områder var gradert grønne mens noen mosekledde steiner (som vi i Norge hadde tegnet inn som stein) ble tegnet inn som høydepunkter, og alle de tusen små høydepunktene var med. Og plutselig var Lunsen terrenget forståelig og lettere å løpe i, selv om det krevde nøyaktig kompasskurs og nøye kartlesing hele veien.

Slikt terreng vil vi ikke finne i Åre neste år eller i Oskarshamn i 2024.


Nøye kompasskurs og like nøyaktig kartlesing krevdes i Lunsen. Uklare myrkanter, høy vegetasjon og mange hjelpekurver på et kart med ekvidistanse på 2,5 meter forteller hvor flatt og likt alt er.

 

Som vanlig diskuteres løyper og kart etter løpene. Tina, Tor (Eidsvoll OL) og Linda (Nes OL) hadde klare meninger om terrenget i Lunsen, og om hvor det lønte seg å løpe rundt.

Ida er ferdig for dagen (etp.3), inntatt den gode hvilestillingen etter løpet og har startet på restitusjonen.


En flokk her og en flokk der av Raumarløpere på ferieløpene.

Flere Raumarløpere er flinke til å bruke ferien i juli til ulike ferieløp. Familien Alnæs og familien Slåstad har tatt imponerende plasseringer, både i enkeltløp og sammenlagt i Sørlandsgaloppen denne sommeren. Noen flotte plasseringer ble også oppnådd i VM for veteraner i Italia noe tidligere i sommer. Mens resultatene hos gjengen som løp O-ringen ikke var fullt så imponerende. Vi valgte å se det på en litt annen måte: Noen av oss fikk, ett par av dagene, dobbelt så lang treningstur som vinneren i klassen. Du kommer etterhvert i form av slikt😊.

 

For å bli inspirert – gå inn på o-ringens youtube kanal:

https://www.youtube.com/watch?v=QxyclZaDRuU

  

O-ringen 5-dagars ruller videre til Åre 2023 og Oskarshamn, Smålandskysten 2024.

Vi ønsker at spesielt ungdommen får oppleve 5-dagars i Sverige. Vi planlegger en felles klubbtur til O-ringen i denne sammenheng. Neste års utgave i Åre har tidligere vært nevnt, men av flere årsaker er Oskarshamn i 2024 mest aktuell. Arrangementet foregår alltid i uke 30 og er en svært aktiv og opplevelsesrik ferietur. Hvordan opplegget blir kommer vi tilbake til senere.

Har du spørsmål om O-ringen og hva du kan forvente kan undertegnede kontaktes.

 

 Ønsker du å studere o-ringen ytterligere er dette hjemmesiden:

https://oringen.se/tillfallen/smalandskusten-2024.htmlKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.