Hva trenger man å vite første gang man deltar på et ordentlig o-løp?

Her er informasjon til nye medlemmer/familiemedlemmer i Raumar Orientering.


Når skal du begynne å løpe o-løp (= konkurranser)?

Når du føler deg klar for det, er det akkurat på tide å begynne å løpe o-løp! Som med mange andre ting, kan det være litt ”skummelt” og forvirrende de første gangene.Fortvil ikke, det tar ikke lang tid før du føler deg som en rutinert konkurranseløper! Her får du en liten guide som kan være til hjelp de første gangene.

Alle fra lokalklubbene representerer Raumar Orientering i o-løp.


Løyper med alle nivåer

På de fleste o-løp finnes det ulike klasser og løyper å velge i tilpasset alder, kjønn, nivå og hvor ”sprek” du er. Første gang du skal velge løpsklasse er det lurt å få råd og hjelp av treneren din.


Valg av nivå:

Nivåene deles inn i N, C, B og A. Det er vanlig å begynne å løpe en ”N-løype”. Dette er klassen for nybegynnere. En ”C-løype” er litt vanskeligere. Etter dette kommer ”B-løype” og det vanskeligste nivået kalles ”A-løype”. Ofte kan det være lurt å starte på et ganske lett nivå i starten på sesongen. Løp du alle løp i N-klassen i fjor, bør du starte i N første konkurransen i år. Deretter kan du  søke større utfordringer fremover.


Valg av klasse:

”D” betyr ”damer”/jenter og ”H” betyr ”herrer”/gutter. Er du for eksempel jente, 11 år og nybegynner, vil riktig klasse for deg være D 11-12 N. Er du gutt, 15 år og nybegynner, vil riktig klasse være H 13-16 N. Når du blir litt flinkere, kan du begynne å løpe C-løype. I alle N-klasser er det lov å ha med en ledsager, evt. løpe to i sammen.

Vanlige konkurranse klasser for barn ,ungdom og voksne nybegynenere og de med litt erfaring:

 • N-åpen ( nybegynner åpen klasse)
 • D og H -10  ( barn opp til 10 år med litt erfaring)
 • D og H 11-12 N
 • D og H 11-12   ( C-nivå , for 11-12 med erfaring)
 • D og H 13-16 N
 • D og  H 13-16 C
 • D og H 17 N
 • D og H 17 C


Hvilke konkurranser?

klubben velger hvert år noen konkurranser vi ”satser” spesielt på. På disse løpene er mange av klubbens medlemmer med. Se kalenderen som ligger under «Aktivitetsplanen» for å se hvilke konkurranser klubben prioriterer. Du kan likevel melde deg på akkurat de løpene du selv ønsker å løpe og i terminlisten for norsk orientering finner du oversikt på konkurranser rundt i hele landet. Terminliste


Det finnes egne konkurranser for barn og ungdom. Vi satser spesielt på å skape en god og trygg ramme rundt deltagelse i løpene, og vi ønsker at flest mulig blir med på de lokale løpene på Romerike. I tillegg synes vi det er hyggelig hvis du blir med på noen av de større  løpene som ofte blir kombinert som en klubbtur med overnatting, f.eks Norsk O-festival ( slutten av juni).


Konkurranseformer

De fleste o-løp foregår i skogen, men noen løp foregår i parker eller i byområder. Det er også ulike løypelengder på ulike o-løp. Prinsippet er likt for alle løp; det er om ågjøre å ta seg raskest mulig gjennom terrenget ved hjelp av kart og kompass. I o-løp skiller vi mellom kategoriene Sprint- , mellom-, lang- og ultralangdistanse. I tillegg har vi stafett og nattorientering.


Påmelding til løp

Til de fleste løp må du melde deg på ca 7 dager i forveien. Dette kan du gjøre på to måter;


Se eventor.orientering.no og meld deg på selv til løp via Eventor (eventuelt andre påmeldingssystemer) eller via e-post til arrangøren. Se påmeldingsinfo i innbydelsene.

Påmelding via ”påmelder”

. Spør om hjelp av treneren din!

Det er litt forskjellige prinsipper for dekking av startkontigent for barn, ungdommer/studenter og andre voksne i lokalklubbene, spør en i din lokalkubb hvordan dette blir for deg.


Etteranmelding:

Dersom du har glemt å melde deg på til et løp innen påmeldingsfristen, kan du etteranmelde deg. Dette gjør du på samme måte som beskrevet ovenfor. Da kommer det som regel en tilleggsavgift .


Hva skal du ha med på o-løp?

 • Løpsdrakt. Det er mest praktisk å løpe i klubbens løpsdrakt, men annet egnet løpetøy kan også brukes. NB: lang bukse er påbudt (det er altså ikke lov til å løpe i shorts!). Årsaken er at bena skal være tildekket for å unngå sårskader.
 • O-sko eller andre løpesko. O-sko er det beste å løpe med i skogen, men så lenge du løper nybegynnerløyper, er joggesko vanligvis godt egnet.
 • Kompass. Mangler du kompass, kan du låne av klubben i starten. Dette bør du si fra om til trenerne på forhånd slik at vi tar med.
 • EKT-brikke om du har. Se info om brikke og kjøp her.  Snakk med trenerne på forhånd før du kjøper egen brikke.
 • ”Våtklut”. Det er sjelden mulighet for å dusje etter et løp. Ta derfor med en klut og litt vann på en flaske slik at du får vasket deg litt etter løpet.
 • Varme klær til å ha på etter løpet.   Husk at vi er ute på samlingsplass  i all slags vær, så ta gjerne votter og lue selv på sommeren!
 • Regntøy er lurt. Og i tillegg kan gummistøvler være greit. Det kan være sølete på området vi er på
 • Mat og drikke. På løp er det stort sett mulig å kjøpe pølser, vafler, kaker og lignende, samt varm og kald drikke.
 • Klappstol eller noe annet å sitte på.

Avreise

Til de fleste løp er du avhengig av å reise med bil. Hvis du trenger skyss, så ta kontakt med treneren din i forkant slik at samkjøring kan organiseres.


Hvordan finne fram til løpet dersom du reiser alene?

Gå inn på eventor.orientering.no for å se terminlista. Søk deg fram til løpet du skal løpe. Ved å trykke på innbydelse til dette løpet vil du finne den informasjonen du trenger, bl.a. kjørebeskrivelse. Et stykke før samlingsplass er adkomsten markert med o-poster og skilter. O-postene er oransje og hvite og leder deg til parkeringsplassen. Spør gjerne treneren din på siste treningen før løpet.


Parkering og samlingsplass

Parkering er ofte på en åker eller eng. Noen ganger må du betale for parkeringen(ca. 20-50 kr). Fra parkeringsplassen er veien til samlingsplass markert med bånd.Ofte kan det være et stykke å gå. Når du kommer til samlingsplass, ser du etter andre fra klubben og setter deg sammen med dem. Ved regnvær setter klubben opp et telt slik at vi slipper å bli våte.


Samlingsplass er det stedet der selve arrangementet foregår. Veien til start, toaletter og evt. dusj er markert fra samlingsplass. På samlingsplass er det muligheter for å kjøpe mat og drikke.


Noen ganger, på litt større løp, er det salg av orienteringsutstyr som kompass, o-sko og løpstøy.


Lagspose, nybegynnerkart og PM

De klubbmedlemmene som kommer først til løpet, henter lagets ”lagspose” i informasjonen. I lagsposen ligger det noen ganger startnummer når dette skal brukes. I tillegg er det gule ”backuplapper” til alle som skal løpe. En backuplapp festes til EKT-brikken (med den gule siden ut) og er til hjelp dersom brikken slutterå virke under løpet (lappen blir gjennomhullet av ”pinner” i stemplingsboksene på postene). Lagsposen inneholder også et PM (= ”noe å huske på”). I PM’et står det viktig informasjon om løpet som for eksempel hvor langt det er til start. Ofte kan du lese dette på forhånd på arrangørens hjemmeside ved å søke på arrangementet i Eventor.


Er du under 13 år (t.o.m. 12 års klassen) eller løper i en nybegynnerklasse (”N”),får du kartet ditt i lagsposen på samlingsplass. Skal du låne EKT- brikke og eventuelt kompass av klubben, får du dette også.


Startlister

For å finne ut når din start er, må du se etter et oppslag som viser starttidene. Her er starttidene oppført etter de ulike klassene. Starttider for klubbens løpere vil i tillegg ofte ligge vedlagt i lagsposen.

For mange løp kan du også finne ut din starttid ved å se på internett. Gå inn på eventor.orientering.no. Søk opp riktig løp og gå inn på startlister.


Til start

Av og til er det ulikt startsted for ulike klasser. Sørg for at du følger merkebåndene som fører til din start. Av og til kan det være langt å gå til start. Vær ute i god tid! Husk å ta med kompass, EKT-brikke og kart dersom du har fått dette i lagsposen.


Starten

Ved start er det en tavle som viser klokkeslett. Når din starttid kommer opp, går du inn i ”båsen” som er merket med den klassen du skal løpe. Da er det som regel to minutter til du skal starte. Når det har gått ett minutt kan du gå inn i neste bås. Brikkenummer kontrolleres. De som ikke har fått kartet i lagsposen på samlingsplass, får kartet i startøyeblikket. Det er alltid arrangører på start som kan hjelpe deg!


Kartet og postbeskrivelse

På kartet er starten markert med en trekant. Noen ganger er det merket en kort løype fra startstedet til startpost. På kartet er postene  markert med røde ringer. Postene skal tas i riktig rekkefølge og du starter med nummer 1. På kartet er rekkefølgen vist som røde streker mellom postene. Mål er markert med en dobbelt ring.
På kartet er det trykket en postbeskrivelse. Denne beskriver terreng-detaljen  der postene ligger ( f.eks. stor stein, myr, stikryss etc.) og hvilket kodenummer den enkelte posten har. Når posten du finner i skogen har samme kodenummer som postbeskrivelsen på kartet, vet du at du har kommet til riktig post!


Postene

På hver post finnes en oransje og hvit postskjerm
Her er også en stemplingsbukk hvor du skal ”stemple” med EKT-brikken. Kontroller at det er riktig kodenummer på posten før du stempler!


Mål

Det siste stykket inn til mål er markert med bånd. Også i mål må du huske å stemple med EKT-brikken. Selv om du ikke har vært på alle postene må du stemple i mål slik at arrangørene vet at du har kommet inn fra skogen.


Etter du har kommet i mål

Det blir fort kaldt når du er ferdig med løpet. Ta derfor av løpstøyet og ta på tørt tøy så raskt som mulig. Er det dusj på samlingsplass går det an å bruke denne. Hvis ikke kan du vaske deg med en klut og vann som du tar med hjemmefra(”våtklutmetoden”). Få i deg mat og drikke og ta en prat med treneren din eller en annen i klubben om løpet ditt. Se på kartet og gå gjennom løypa. Det kan du lære mye av !


Premieutdeling

Når alle i din klasse har kommet i mål, er det premieutdeling til de som har løpt raskest. I alle klasser opp t.o.m 12 år får alle premie! I klasser fra 13-16 år er det vanlig med 1/3 premiering.


Lykke til!!

Har du spørsmål? Kontakt en av trenerne!